dilluns, 27 de gener del 2014

Comentari Politnómic (político - econòmic)

HOMES RICS, HOMES POBRES                                                                              Setmana 5

Parodiant amb el títol la famosa sèrie televisiva, i encara que ja fos sabut de fa temps, la notícia impactant de la setmana ha estat l’informe de l’ONG Oxfam Intermón en què explica que la fortuna de les vuitanta-cinc persones més riques del món equival al que tenen la meitat dels pobladors de la terra, és a dir tres mil sis-cents milions de persones. Ho escriurem en números perquè és vegi la diferència: 85 (dos dígits) contra 3.600.000.000 (deu dígits).També ens informa que Espanya s’ha convertit en el segon país d’Europa amb més desigualtats, per sota de Letònia i per davant de Portugal, Grècia, Romania i Bulgària, és a dir, irònicament, és clar, la flor i nata de la UE.

Els dirigents de l’ONG han presentat aquest  informe a Davos (Suïssa) on cada any es reuneix el bo i millor dels economistes mundials, que escoltaran atentament i no seran capaços de solucionar absolutament res. I el proper any continuarà tot igual o pitjor.                                                                                                                                                                                                                
En una fase de l’informe es diu que l'opinió pública consultada en sis països, entre ells Espanya, set (vuit en el cas d’Espanya) de cada deu persones consultades opina que “els polítics treballen per afavorir que els rics ho siguin cada vegada més” i que “les lleis estan dissenyades per beneficiar els poderosos”. De fet, el títol de l’informe és “Governar per a les elits”. Algú es veu amb cor de solucionar quelcom?