dimarts, 4 d’abril del 2017

VIST AMB BONS ULLS.- Publicat a l'Empordà del 4 d'abril de 2017

LA CAPITALITAT DE LA SARDANA, EN MARXA

El passat 11 de març es va fer el traspàs de la capitalitat de la sardana per part de l’Ajuntament de Mollerussa al de Figueres, i amb tal motiu els organitzadors varen programar una sèrie d’actes ben emotius i de gran qualitat. Ara que sembla posar-se de moda criticar tot el que fan els nostres governants, algunes vegades amb raó, vull felicitar el nostre Ajuntament per voler col·laborar de forma efectiva amb els altres organitzadors, el Foment de la Sardana Pep Ventura i la Confederació Sardanista de Catalunya.

L’acte celebrat al matí d’aquell dissabte al Teatre El Jardí, amb el pregó a càrrec de la figuerenca Victòria Palma, musicòloga, va ser d’un encert total. Amb veu clara, dicció perfecta i sobretot amb paraules que tothom entenia, cosa que no sempre passa, ens va anar explicant la història de la sardana i el seu desenvolupament en què Figueres hi va jugar un paper primordial. Matrícula d’honor per a la pregonera. I el concert de la tarda, amb les cobles Bisbal Jove i Marinada, va ser una simfonia de música excel·lentment interpretada, i amb una presentadora de qualitat com la Rut Martínez.

Felicitacions també pel músic Martí Fontclara, integrant de la Cobla Marinada, nascut a Castelló d’Empúries i autor de la sardana “Figueres, capital de la sardana 2017”. Una bonica composició, ben balladora i molt agradable d’escoltar.

En un any curull d’actes hi haurà temps de comprovar com es va fent tot el programa, però és bo començar amb bon peu, i si es tracta de sardanes, mai millor dit. Programa que per cert arriba fins al dia de Sant Pere, a l’espera  que els organitzadors ens facin saber la programació de l’altre mig any. Encara que la capitalitat sardanista es perllongarà fins ben entrat l’any 2018 en que les nostres autoritats es desplaçaran a Montblanc per fer l’entrega de la bandera de la capitalitat, a aquella població tarragonina.  

També cal remarcar que aquest any coincideix amb el bicentenari del naixement de Pep Ventura, i que amb aquest motiu el dijous  2 de febrer es va fer l’obertura de l’Any Pep Ventura, amb una actuació a l’entrada del carrer que porta el seu nom, per seguidament anar fins al carrer Lasauca, davant la casa on va viure i morir el cèlebre músic, on es va procedir a batejar el gegant que simbolitza En Pep de la Tenora, creació molt ben aconseguida en el taller Ventura&Hosta de Navata. Per finalitzar aquest dia es van interpretar a la Rambla tres sardanes per la Cobla La Principal d’Olot. I el dissabte dia 4, al Teatre El Jardí, la Cobla - Orquestra Montgrins va interpretar obres de l’homenatjat, algunes d’elles inèdites i no totes sardanes. També, per part del seu descobridor Jaume Nonell, un sabadellenc estudiós de la sardana, és va procedir a mostrar la troballa d’una foto del mestre Pep, una mica diferent de l’única que fins aleshores es coneixia del músic, i que va ser feta pel figuerenc Antoni Masferrer al voltants de l’any 1865.

En resum, un molt bon començament sardanista a la nostra ciutat per demostrar que si es vol es pot. Estem segurs que la resta d’actes que estan programats i els que encara estan per programar, tindran tan d’èxit com els que he comentat. Una bona iniciativa va ser que els organitzadors de l’Any Pep Ventura i de la capitalitat de la sardana 2017 convidessin a les altres associacions figuerenques que en les seves programacions de l’any incloguessin alguna referència a les sardanes, i pel que hem vist en el programa així s’ha fet.

Figueres, que en un moment donat es va auto-proclamar Ciutat Mare de la Sardana, cansats els entusiastes components de la Junta del Foment d’aquella època que altres poblacions haguessin estat anomenades ciutat Pubilla, ara té l’oportunitat de demostrar a la resta de Catalunya que aquell títol no oficial no va ser un fet producte d’una rauxa pròpia d’entramuntanats, sinó la convicció que Figueres mereixia estar una mica per sobre, vista l’aportació que sempre ha fet al món sardanista. Per tant, visca la sardana i visca Figueres!

Martí Carreras i Ginjaume
Articulista