dimarts, 3 de desembre del 2013

VIST AMB BONS ULLS - Publicat al Setmanari Empordà del dia 3 de desembre de 2013

CENTRE SOCIOSANITARI BERNAT JAUME

Aprofitant la visita que el Consell Municipal de la Gent Gran va fer el dia 1 d’octubre al Centre Sociosanitari Bernat Jaume, de la Fundació Salut Empordà,  per commemorar el Dia Internacional de la Gent Gran,  i, per gentilesa de la regidora de Benestar Social, vaig tenir l’oportunitat de visitar-lo detingudament i assabentar-me del seu funcionament.  En primer lloc  cal dir que les persones que hi reben atenció són en un 75-80 % persones de més de 70 anys i que els pacients són atesos, segons el cas, en unitats d’internament (convalescència, cures pal•liatives i llarga durada), unitats d’atenció ambulatòria  (hospital de dia i consulta externa, amb els seus apartats de geriatria, psicogeriatria i cures pal•liatives) i els equips de suport (Ufiss i Pades), el primer per a pacients procedents d’hospitals d’aguts i el segon per a pacients procedents de domicili. La seva denominació exacta és: Unitat Funcional Interdisciplinària Sociosanitària i Programa d’Atenció Domiciliària Equip de Suport, respectivament.

En les seves tres plantes hi ha instal•lats un total de 123 llits i a l’hospital de dia, ubicat a la planta soterrani de l’edifici, es disposa d’unes 40 places diàries,  i  les persones que hi assisteixen, generalment entre 2/3 cops per setmana, fan rehabilitació funcional de pacients amb deteriorament lleu o moderat, manteniment de les capacitats cognitives, millora del funcionament físic, formació de cuidadors de pacients amb demència i descàrrega del cuidador principal. Funciona de dilluns a divendres de 9 a 17 hores.

La Unitat de Convalescència, a la primera planta, té quinze habitacions dobles, crec que actualment se’n fan servir onze, i l’estada és d’uns 30 o 40 dies. També a la primera planta  trobem la Unitat de Cures Pal•liatives, amb 10 habitacions individuals i llit d’acompanyant. El total de llits d’aquesta primera planta és de 40, dos dels quals són privats.

A la segona i a la tercera planta funciona la Unitat de Llarga Estada, amb 83 llits, dels quals vuit són privats  En aquesta darrera unitat les tipologies d’ingrés són per temps d’ingrés o per perfil del pacient. En el primer cas poden ser per descans del familiar cuidador, tenen una durada d’un mes, més o menys, o també per una intervenció quirúrgica programada del cuidador principal. Són pacients habitualment atesos a casa i que ingressen per absència temporal del seu cuidador. L’altre motiu d’ingrés és el cas dels a pacients que no poden ser atesos en el domicili per manca de cuidador i per la complexitat de les cures necessàries. La llarga estada no es planteja mai com a definitiva, tot i que es pot perllongar més d’un any quan el cas ho requereix. L’altra tipologia d’ingrés és el perfil del pacient: dements amb trastorn de comportament, malalts amb alta dependència física i deteriorament cognitiu, malalts amb neoplàsia terminal clínicament estables, malalts amb processos millorables amb tractament rehabilitador i malalts joves amb patologies neurodegeneratives.

Fins aquí, força esquematitzada, a causa de l’espai de què disposem, hem detallat la cartera de serveis que ofereix el centre sociosanitari . Pensem que és un conjunt ampli, que comprèn les diferents casuístiques en què ens podem trobar les persones grans, i, també, les persones no tan grans. En la visita detallada que vam fer per les diferents plantes vam notar una sensació de pau i, potser, les cares dels pacients expressaven una certa mena d’avorriment, però no de preocupació, ni molt menys, de dolor.

Desconec si en altres comarques catalanes existeix un centre sociosanitari com el que funciona a la nostra ciutat, però considero que és una sort poder-lo tenir i fer servir.

El finançament en el cas de llarga estada i hospital de dia, en part va a càrrec del Departament de Salut i un mòdul social que depèn de Benestar i Família. En el pagament d’aquesta part, l’usuari n’abona una quantitat que es calcula segons els seus ingressos i en base a unes taules publicades anualment pel departament. El mòdul social es paga des de l’ingrés, tant a  l’hospital de dia com en llarga estada. Abans del 14 d’octubre el copagament en llarga estada era a partit del quart mes.

He deixat per al final parlar una mica del personal. En primer lloc, he de dir que, des de fa molts anys, penso que les úniques feines que val la pena reverenciar són les de les persones que es dediquen a cuidar altres persones que no poden valer-se per elles mateixes. Malalts i persones grans amb dependència. S’ha de tenir una vocació especial i un amor als altres vertaderament desenvolupat. El personal sanitari que té cura dels pacients del centre passa de 90 persones, sota la direcció del senyor Arcadi Boixadera i Camps. En nom de les persones grans, els dono les gràcies per la seva feina, feina ben feta.

                                       Martí Carreras i Ginjaume
                                       President Associació Cultural Gent Gran de l’Alt Empordà