dimarts, 15 de maig del 2012

LES PERSONES GRANS I EL SEGLE XXI -Publicat al Setmanari l'Empordà el 15 de maig del 2012

 MALTRACTAMENTS A LA GENT GRAN

 Cal que estem atents a les persones grans del nostre entorn per detectar possibles casos de maltractaments, que, com hem dit, poques vegades són denunciats. Els indicadors sospitosos són: ferides, contusions, fractures, cremades, blaus a la pell, angoixa, ansietat, tristesa, confusió, insomni, canvi d’hàbits, mal humor, mala imatge corporal, brutícia en el domicili, soledat.

Les persones grans, igual que la resta de  persones, tenen uns drets que bàsicament figuren en la Constitució Espanyola i que consisteixen a no ser discriminats de cap manera, ni per orientació  ideològica ni religiosa  ni sexual  ni de raça. Tenen dret a la intimitat i a la pròpia imatge, dret a la informació i a la llibertat d’expressió.

També drets d’assistència social, com ser atès en cas de ser persona dependent, dret a un entorn accessible, a l’atenció sociosanitària, a la salut, a la cultura i a l’oci i dret a participar en la vida comunitària  i social.

Cal saber que existeixen uns mecanismes de protecció que s’han de fer servir mentre estem en bones condicions físiques i psíquiques, com per exemple, el testament vital o document de voluntats anticipades, per mitjà del qual es donen instruccions de la forma que es vol ser tractat en cas de deteriorament greu i irreversible d’una malaltia terminal.

També existeix el poder preventiu que consisteix a designar una persona que podrà fer, en nom nostre, tota mena de gestions i assistir a actes, en cas que les nostres capacitats s’hagin reduït. Això evita un procés d’incapacitació que és molt més llarg.

En cas que la pensió no sigui suficient per arribar a cobrir les necessitats i és sigui propietari d’un immoble (casa o pis) es pot negociar amb una entitat financera, caixa, banc o companyia d’assegurances, l’anomenada hipoteca inversa i mitjançant la taxació del nostre bé ens lliuraran una quantitat mensual. En realitat es tracta d’un préstec amb garantia immobiliària. També existeix el  tradicional contracte vitalici, que consisteix en la venda de la propietat amb la garantia de poder viure-hi fins a la mort.

És important que tots contribuïm a  procurar que no es vulnerin els drets de les persones grans i que  identifiquem situacions de maltractament, observant  les persones que ens envolten i si detectem signes com els que hem descrit els denunciem, explicant als serveis socials les nostres sospites que s’estiguin produint abusos Cal demanar on recórrer i on podem trobar ajuda. Si així ho fem podem atenuar el fet i aconseguir ajuda externa que resolgui uns fets tan dolorosos.

La demarcació de Girona va ser pionera a Catalunya en formalitzar un Protocol de maltractaments a la gent gran i des de finals de l’any 2007 tenim aquest procediment legal que estableix, un cop detectat l’abús, l’inici d’un treball en xarxa perquè la policia, els serveis socials, els serveis sanitaris i els jutjats puguin treballar de manera coordinada i evitar que la continuació dels maltractaments.

Com hem dit, fer-se gran és feixuc, però si hi afegim haver de patir alguna mena de maltractament pot arribar a ser insuportable. Si tots ens hi impliquem podem eradicar aquesta plaga. Tant de bo puguem aconseguir-ho!

                                                                          
                                                                    Martí Carreras Ginjaume
                                                                    Consell de la Gent Gran de Catalunya
                                                                    marticarrerasginjaume@gmail.com
                                                                    marticarreras.blogspot.com