dimarts, 14 de febrer del 2012

LES PERSONES GRANS I EL SEGLE XXI - Publicat al Setmanari l'Empordà el dia 14 de febrer del 2012

LA LLEI DE LA DEPENDÈNCIA - SEGONA PART

En acabar l’article del passat mes d’octubre deia que en una propera ocasió intentaríem saber quines quantitats han aportat les comunitats autònomes i els ajuntaments en el finançament de la Llei de promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència.

Precisament en un dels darrers plens del Consell de la Gent Gran de Catalunya, la Sra. Carmela Fortuny, directora de l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials (ICASS), del Departament de Benestar Social i Família, ens va fer una exposició completa i detallada, des de l’any 2007 fins a finals del 2010, dels costos sufragats per la Generalitat de Catalunya en aquest concepte.

Començarem per dir que la norma d’aplicació de la Llei deixa clar que l’aportació que han de fer les comunitats autònomes i el ministeri ha de ser a parts iguals. Doncs, res més lluny de la realitat, ja que quan més ha pagat l’Estat ha estat el 33%, el 9% entre el copagament i els ajuntaments, i la resta, el 58% a càrrec de la comunitat autònoma. I no són xifres petites, al contrari. En el trienni 2008-2009-2010 el total de la despesa ha estat de 2.415 milions d’euros, repartida de la següent manera: Generalitat 1.408 milions, Estat 793 milions, i la resta de 214 milions entre els ajuntaments i el copagament del usuaris. Hem de suposar que un dia o altre s’hauran de regularitzar aquestes diferencies per complir el que les normes escrites estableixen. Contestant una pregunta meva, sobre si a altres comunitats es donava la mateixa circumstància, la directora va respondre que, més o menys, rebien el mateix tracte.

L’exposició de la directora del ICASS va anar més enllà de la simple explicació dels números i es va esplaiar en donar tota mena de detalls sobre la nova orientació del Govern en els tràmits i funcionament de la Llei, començant per dir que havia estat suprimit el programa per a l’impuls i ordenació de la promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones amb dependència (Prodep) creat per acord de Govern del 31 de maig de 2005 i que en el seu lloc s’havia creat dintre de l’ICASS, la Subdirecció General d’Atenció a les Persones i Promoció de l’Autonomia Personal, que al mateix temps s’estructura en dos serveis que són el Servei de Promoció de l’Autonomia Personal i el Servei de Valoracions.

Les funcions d’aquesta Subdirecció General és amplia i variada i podem destacar-ne algunes facetes:

Procurar una informació i orientació adequada a les persones mitjançant els Serveis Territorials sobre la prestació de serveis, econòmiques i tecnològiques socials i de la dependència així com dels drets que se’n puguin derivar.

Vetllar per la ciutadania en l’atenció que reben, i atendre les queixes i escrits formulats.

Programar el suport a les persones cuidadores no professionals.

Va destacar també que ja s’havien desenvolupat algunes accions, com ara la reorganització de l’estructura organitzativa i de gestió de la dependència, incorporació de personal propi ja adscrit al Departament amb experiència en la gestió i en el procediment administratiu, la potenciació del paper dels Serveis Territorials com a òrgans gestors de la dependència i l’enfortiment dels lligams entre els Serveis Territorials i els referents comunitaris amb l’objectiu de crear una xarxa comunitària sòlida.

Finalment va anunciar el canvi del nom emprat fins ara de “Sistema d’Atenció a la Dependència” pel de “Sistema Català de Promoció de l’Autonomia Personal” que vol ser una nova manera d’atendre i donar resposta a la situació de dependència de les persones i a les seves famílies.

Esperem que aquestes noves mesures que es concreten en: menys burocràcia, més proximitat, més agilitat, i amb professionals coneixedors del sistema, signifiquin una millora en la gestió de les prestacions de la Llei.

Dels nou anys de desenvolupament ja n’han passat cinc. L’any 2011 van entrar en el sistema les persones amb graus moderats de dependència, és a dir, els valorats com de Grau I Nivell II. El 2015 s’acabarà el procés d’una Llei que, al meu parer, ha de marcar un abans i un després, en l’atenció a les persones més necessitades. Tan de bo siguem capaços, malgrat les dificultats actuals, d’arribar a bon port. Així sigui!


Martí Carreras i Ginjaume
Consell de la Gent Gran de Catalunya
marticarrerasginjaume@gmail.com
marticarreras.blogspot,com

PD. Una de les primeres mesures del nou Govern de l’Estat ha aplaçat un any l’entrada de noves persones amb dependència moderada, es a dir les del Grau I Nivell II, que hauran d’esperar fins el 2013, i que havia començat l’any passat. En conseqüència, els de Grau I Nivell I no entraran fins l’any 2014. Mala noticia!