dilluns, 10 de juny del 2013

Comentari Politnómic (político económico)

JUBILATS I PENSIONS                                                                                    SETMANA  24

Que el tema de les pensions estarà en voga durant molts i molts mesos és cosa sabuda. Ja vaig anunciar en un dels meus darrers articles al setmanari Empordà  que durant els mesos de juliol i agost publicaré el resum del llibre La reforma necesaria, el futuro de las pensiones  escrit per dos premis Nobel, Nicholas Barr i Peter Diamond, professors d’economia d’Anglaterra i els Estats Units.

Els esdeveniments, però, s’han avançat i ja podem anunciar que el proper dimarts, el comitè d’experts lliurarà a la ministra del ram, Fàtima Bañez, el seu informe, que haurà de ser debatut i consensuat a la primera reunió del Pacte de Toledo, si no és que no se’l salten olímpicament, cosa que no seria  rara.  

Una vegada més les persones grans estem a la cresta de la onada. Tothom sap que les pensions dels “avis i àvies” són un suport per a moltes famílies amb dificultats econòmiques. Els que manen han d’anar molt amb compte, ja que si es trenca aquest suport les conseqüències poden ser catastròfiques. Encara que sigui cert que els pensionistes reben, de mitjana, quatre vegades  més  del que aporten, cal mesurar el que suposaria una reducció dels seus, en la gran majoria, petits ingressos. Alguna cosa s’haurà de fer, però cal que el bisturí sigui ben afilat, no fos cas que és tallés més del necessari. Temps difícils, requereixen solucions imaginatives i una gran dosi de sang freda.  Podem confiar en els que manen? Aquesta és la qüestió! Sort i endavant!