diumenge, 2 de juny del 2013

Comentari Politnómic (politico - econòmic)

ATRAPATS DEL TOT PER EUROPA                                                                   SETMANA 23

Tal com  estava previst, amb una precisió i exactitud alemanyes, el dimecres 29 es varen anar desgranant pels mitjans de comunicació les noves mesures que els qui tallen el bacallà a Europa han dissenyat per a l’Estat espanyol. Encara que els d’aquí s’obstinen a dir que Espanya no està intervinguda, de facto potser és veritat,  però la realitat és que patim una intervenció virtual i amb l’amenaça de ser total si no es compleixen les reformes exigides i que tenen un termini curt d’execució, el més llarg fins al març de 2014, és a dir un màxim de 10 mesos.

Reforma laboral, reforma de les pensions, revisió de la fiscalitat, aprimament de tot l’aparell de l’administració pública i reajustament de la sanitat. Un repte colossal que presagia uns propers mesos calents de debò, encara que la meteorologia no hi acompanyi. L’única concessió ha estat donar un marge una mica més elevat de dèficit públic i arribar fins al 6,50 %  del PIB, i establir un nou calendari que s’acaba l’any 2016 amb un 2,80 %.

Veurem ara el Govern central com s’ho manega amb les comunitats autónomes i si en realitat és capaç de fer una distribució asimètrica, concedint més marge a les que tenen traspassades més competències, com ara Catalunya, que té les de les presons, i per tant, considero ha de tenir una mica més de marge de maniobra. Panorama, doncs, d’extrema perillositat que hem de desitjar que es vagi trampejant de la millor manera possible.