dimarts, 12 de març del 2013

LES PERSONES GRANS I EL SEGLE XXI Publicat al setmanari Empordà del dia 12 de març de 2013


LA CRISI I LES PERSONES GRANS    (I)               

El passat mes de gener es va fer públic un estudi realitzat per la Fundación 1º de Mayo, de Comissions Obreres, en què s’explicava l’impacte de la crisi en les condicions de vida de les persones grans. Molt interessant, amb un total de trenta-sis pàgines i que procurarem resumir explicant el més important i que convé saber.

L’anàlisi comença fent una descripció del canvi demogràfic que es va produint inexorablement i que suposa un repte per a l’Estat  que exigeix potenciar la solidaritat intergeneracional i garantir la qualitat de vida de les persones grans. Actualment a tot
l’Estat hi viuen una mica més de vuit milions de persones de més de 64 anys que representa el 17% de la població. I de més de 79 anys són dos milions i mig que és el 5,30%. Aquests percentatges es veuran augmentats fins al 37 % i el 16% respectivament sobre l’any 2052 i l’esperança de vida serà, per a les dones, de 97 anys i per als homes de 87.

Assegurar un envelliment digne i de qualitat és un dels pilars de l’Estat que ha de vetllar pels drets de tota la població. El ràpid procés d’envelliment en què estem immersos, resultat en bona mesura de la prolongació de l’esperança de vida, degut també als avenços mèdics i a la cobertura social, representa una gran responsabilitat per als Estats i per a les societats.

Per tot això l’estudi recomana “una política fiscal progressiva i per tant netament democràtica, com son les polítiques per un mercat de treball inclusiu i de qualitat per a les generacions en edat activa, enfront de la reforma laboral que s’està convertint en una gran porta de destrucció de llocs de treball”

El manteniment dels sistema públic de pensions,  igual que l’atenció a la dependència, els serveis socials i, fins i tot, la promoció de l’accés a la cultura, a l’oci i al temps lliure formen part dels drets dels ciutadans i, per tan, es necessari plantejar una aposta política decidida.

En el context actual de reducció de les cotitzacions de la Seguretat Social s’estan impulsant polítiques que només serveixen per llastrar el finançament dels instruments públics de protecció social i hem de tenir en compte que les pensions públiques es poden considerar com un dels pilars fonamentals (en alguns casos l’únic) de les famílies amb ingressos escassos.

Els considerables augments dels serveis bàsics de la llum, el gas, l’aigua, els aliments i tants d’altres influeix, i molt, en les economies de les persones que han de viure de la pensió. Si hi afegim l’augment dels impostos indirectes (bàsicament l’IVA) que té per objectiu augmentar la pressió fiscal, però sense distingir les diferències de renda i patrimoni, ens trobem que tot aquest reguitzell de mesures afecten en major grau als col·lectius més vulnerables de la població, entre els quals trobem els jubilats i pensionistes.

A més, una altra mesura contra les economies migrades és l’ordre del Banc d’Espanya de no remunerar més que amb un migrat 1,75%, com a màxim, els dipòsits a termini d’un any. Amb aquests  interessos, producte d’uns estalvis de tota una vida de treball, els pensionistes en tenien per ajudar la pensió petita i intentar arribar a final de mes. Un altre cop de bastó! I van....

L’estudi diu que es detecta que en un alt percentatge de llars no tenen la temperatura adequada. No ens estranya, vist els elevats preus dels sistemes de calefacció i refrigeració, prohibitius per a moltes persones d’economia dèbil. 

Continua l’estudi amb moltes altres consideracions i dades interessants sobre la problemàtica de la crisi i les persones grans, que intentarem resumir en un altre article d’aquesta sèrie, que, per cert, ja anuncio que està arribant al final. Però d’això en parlarem al seu temps. Com sigui que el mes d’abril el dedico a parlar de llibres, Sant Jordi mana,  la segona part d’aquest d’avui sortirà el mes de maig. I si tot va com espero el mes de juny vindria el darrer capítol de “Les persones grans i el segle XXI”, titulat, precisament, “L’últim de la sèrie”.

Salut.                                   
                        
                                                                          Martí Carreras Ginjaume
                                                                          Consell de la Gent Gran de Catalunya
                                                                          marticarrerasginjaume@gmail.com
                                                                          marticarreras.blogspot.com