dilluns, 2 de juliol del 2012

Comentari POLINÒMIC (polític - econòmic) ARTICLES DE LUXE

En el Magazine de La Vanguardia d'ahir hi trobem un article que parla d'un sector que marxa a tot gas malgrat la crisi. És el sector dels articles de luxe, que ven,  i molt, en mercats que fins ara ens semblaven  prohibitius. Un alt executiu d'una empresa important diu:" Si no podem fer negocis en els països socialistes com Europa i  els Estats Units, en  farem en els capitalistes, Rusia o Xina". Caram, quines coses té la vida. Com han evolucionat les potències comunistes del món?

Tot plegat fa pensar. L'actual crisi que sacseja ja fa uns quants anys les economies europees va fent més gros el forat  entre persones riques  i pobres. L'anomenada clase mitjana va perdent pes a passos gegantins. Les retallades, els augments de preu dels serveis bàsics, com llum, gas i aigua, fan que cada vegada més families no arribin a final de mes. Mentrestant n'hi deuen haver que fan calers a manta!

El Govern espanyol està estudiant la pujada de l'IVA. És parla d'augmentar els reduïts que són del 4 i 8 % que podrien passar al tram alt del 18%. No he llegit ni escoltat a ningú que hagi pensat a restablir l'IVA augmentat dels articles de luxe, que va ser vigent durant uns anys a partir de la seva posada en marxa l'any 1986. No seria més just ? Qui es compra un article de luxe  de 20.000 €, per exemple, li perjudicaria molt pagar un IVA del 25 o 30% en lloc del 18% actual? Pensem-hi!

Ho he repetit altres vegades i avui hi torno: l'autora del  llibre Amor i Guerra, Núria Amat en una de les darreres frases del llibre diu: "La Guerra Civil Espanyola va ser un trist resultat del fracàs de la política en la resolució dels problemes socials" . Qui ho hagi d'entendre que no es faci el sord. Les coses s'aguanten, però al final esclaten!

Bona setmana a tots i a totes. Salut!