dissabte, 28 de maig del 2011

PARLAMENT A AGULLANA EL DIA 27 DE MAIG DEL 2011 EN LA TROBADA DE CASALS EMPORDANESOS

Bona tarda senyor Alfons Quera, alcalde d’Agullana, senyora Encarna Pla, presidenta de l’Associació de Gent Gran del Casal de la Gent Gran de Figueres, representants de diversos casals de la comarca, sobretot de la part nord de la nostra comarca, amigues i amics:.

En primer lloc, encara que la Núria Prat m’ha presentat com a president del Consell Consultiu de la Gent Gran de l’Alt Empordà, he de dir que en sóc el vicepresident segon ja que per llei, el President és el del Consell Comarcal, en aquest cas la senyora Consol Cantenys, també alcaldessa de Vilafant i el vicepresident primer el conseller de Benestar Social, actualment el senyor Jordi Cabezas, també alcalde de la Jonquera.

Abans d’explicar una mica que és el Consell Consultiu de la Gent Gran de l’Alt Empordà, he de dir que aquestes trobades amb els representants dels municipis de la comarca, les coordinava, i molt bé per cert, el nostre company del Consell i bon amic Oleguer Costa Caball, que era el president del Casal de Sant Climent Sescebes, a qui, com sabeu, una cruel malaltia s'ha emportat. En properes reunions decidirem quina serà la persona que l'ha de substituir, i mentrestant és per això que avui, i amb molt de gust, seré jo qui us parlaré.

Començaré dient que tenim la sort de viure en una de les comarques privilegiades de Catalunya: l’Alt Empordà, que té 68 municipis, la que en té  més de tot Catalunya (Osona amb 47. el Segrià amb 42 i el Vallès Oriental amb 41 vénen tot darrere nostre). Dels 221 municipis de la demarcació de Girona, som més o menys un 30% i dels 947 municipis de Catalunya representem el 7.%. D’aquests 68 municipis, són 26 els que tenen constituït un casal o centre de gent gran. Per tant, ens queda molta feina per fer.

L'estadística ens diu que en els municipis rurals el percentatge de persones de més de 65 anys és considerable: oscil•la entre un 25 % i un 40 %, i es considera que amb aquests equipaments es produeix un benestar general de la població de persones grans que també repercuteix en la població més jove ja que no haurà d’estar tan pendent dels seus grans.

Està demostrat que si les persones grans tenen un lloc on poder trobar-se i practicar exercicis físics i mentals amb assiduïtat, es retarda considerablement caure en problemes de dependència, que surten molt més cars tan moralment com econòmicament.

Fins i tot, sembla que podria ser una bona idea mancomunar o ajuntar la gent gran de més d’un municipi per fer les coses junts. L’intercanvi de punts de vista entre municipis rurals sempre serà beneficiós per a les persones, que és del que es tracta.

Entre altres coses, el Consell Consultiu de la Gent Gran de l’Alt Empordà organitza periòdicament trobades de presidents de casals per poder intercanviar punts de vista i solucionar problemes conjunts o particulars de cada municipi.

Per tant, us animo a fer pinya i a muntar un casal. Des del Consell us ajudarem en el que puguem, que per això hi som. Gràcies per escoltar-me i us passo la senyora Encarna Pla. Bona tarda a tothom!.