dissabte, 11 de desembre del 2010

PARLAMENT EL DIA DE LA FESTA DEL CASAL DE LA GENT GRAN DE FIGUERES - HOTEL TRAVE 10-12-2010

Un any més he d’agrair a l’Associació de Gent Gran del Casal que em doni l'oportunitat de dirigir-me a tots vosaltres com a representant de la gent gran de l’Alt Empordà. Primer per felicitar les parelles que es van casar fa cinquanta anys, any també de forta crisi a Espanya, i a la Maria Badosa, l’Encarna Morata i en Joaquim Bassach pels seus noranta anys.

Aquest any que acabarem d'aquí a tres setmanes a estat un any de coses positives per el col•lectiu de les persones grans, com ho són tots els anys que es celebren els congressos. I aquest ho estat especialment perquè el Casal de Figueres va viure una jornada de debat de les ponències presentades, el mes de juny, amb una més que notable participació, ja que llevat del cas de Barcelona, va doblar la mitjana dels assistents als altres casals que va ser de unes 30 persones. Aquí vàrem passar de 60. Els congressos de la gent gran han de ser per marcar el full de ruta de les legitimes aspiracions de tots nosaltres, que fem arribar a les màximes autoritats politiques del país perquè actuïn en conseqüència.

Per tant, i com a vocal del Consell de la Gent Gran de Catalunya, organitzador junt amb el Departament d’Acció Social i Ciutadania  del VI Congrés, el meu agraïment a la Junta de l’Associació, especialment a l’Encarna i també a la Míriam, i al Departament de Governació i Administracions Públiques per la seva entusiasta col•laboració.

Una altra noticia positiva és que,  recentment, la Comissió Europea ha proposat que l’any 2012 sigui declarat Any Europeu de l’Envelliment Actiu. Precisament una de les ponències del VI Congrés portava per títol “Polítiques d’envelliment actiu”, cosa que demostra que anàvem per bon camí. Que el Consell de la Gent Gran de Catalunya  i Europa mirin en la mateixa direcció vol dir que estem en bona sintonia.

I una altra és que el passat dia 18 de novembre es va constituir al Consell Comarcal, el Consell de Salut del Govern Territorial de Salut de l’Alt Empordà, del qual formarà part el Consell Consultiu de la Gent Gran de l’Alt Empordà, i que ha de servir per rebre consultes, suggeriments i queixes que podrem fer arribar als responsables de la sanitat pública.

I aquí hauria d’acabar, però les circumstàncies m’obliguen a allargar-me un parell de minuts. Dilluns dia 13, festa de Santa Llúcia, aniré a Barcelona al darrer Ple del CGGCat, darrer de l’any i de la legislatura. El resultat de les passades eleccions fa suposar que serà un Ple de comiat de les persones que han portat el Departament d’Acció Social i Ciutadania. Vaig entrar al CGGCat el mes de juny del 2005 amb la consellera Anna Simó de ERC, que va ser substituïda per Carme Figueres, del PSC, i a partir del 2007 per Carme Capdevila, que ha tingut la responsabilitat de desenvolupar la llei social més important de la història d’Espanya, la Llei de la dependència, i,  malgrat tots els entrebancs de finançament, la Comunitat Catalana està a molta distància de, per exemple, la Comunitat de Madrid o la del País Valencià. Les més ben situades son les comunitats de La Rioja, Navarra i el Pais Basc.

Totes aquestes persones penso que han treballant amb interès i els vull donar les gracies per les atencions que han tingut amb mi. Igualment, ho faig amb les persones que han dirigit els departaments a Girona, especialment el Departament de Salut, primer amb el doctor Cordon i després amb la doctora Marta Pedrerol;, al Departament d’Acció Social i Ciutadania, primer amb la figuerenca Pilar Heras, i desprès amb el senyor Josep Vinyes, i amb el Departament de Governació i Administracions Publiques, amb el senyor Jordi Martinoy i, posteriorment amb la Mireia Mata. A tots ells i elles, el meu reconeixement per la feina feta, feina ben feta, penso jo, i a les persones que han de venir, que, naturalment desconec, la meva benvinguda i el desig  que tinguin sort i encert en les seves decisions.

I ara sí. Moltes gràcies, i com diu aquell del Polònia: Perdoneu, però algú ho havia de dir.