dilluns, 10 de desembre del 2012

Comentari POLITNÓMIC (politico - económic)

PERSPECTIVES FUTURES                                                           Setmana 50

L’escrit de la setmana passada va ser comentat per una amable lectora dient que li venien ganes de plorar pel pessimisme que traspuava. Doncs afegiré que si l’hagués redactat despres d’escoltar el conseller d’Economia i Coneixement (e.f.) l’Hble. Sr. Andreu Mas-Colell que va venir el dimecres dia 5 al Consell de la Gent Gran de Catalunya per explicar-nos el panorama econòmic futur i  a curt termini, encara destil•leria més pessimisme. Ens va començar per dir que el futur de Catalunya no serà dolent per les característiques de la nostra indústria  i comerç, sobretot per l’expansió exportadora, però que començarem a funcionar bé i a crear llocs de treball molt lentament.
I, en concret, l’any vinent el va qualificar del més dolent  des del començament de la crisi, semblant al 2009. Va manifestar que també va passar amb el crac del 29,  en què  va haver-hi uns anys punta dolents de debò. Va remarcar que l’estabilitat fiscal d’Europa va massa ràpida i que es volen cremar etapes, quan el que necessitem és més pausa.
També va dir que el Govern d’Espanya tracta molt malament  les comunitats autònomes, ja que el “Consejo de Política Fiscal i Financiera” va obtenir que la Unió Europea permetés  un dèficit fiscal del 4,5%, del PIB quan primerament havia de ser del 3%, i en canvi el Govern espanyol ordenava  per a les C. A.  el dèficit del 0,70 % quan primer havia de ser de l'1.1%. O sigui:  Europa afluixa envers Espanya i Espanya apreta més les C.A.
Per finalitzar, va insistir que la manca de tresoreria portaria molts problemes al executiu català i que les dificultats per complir els compromisos de pagaments sovintejarien i produirien greus complicacions en tots els estaments.
En resum, un panorama gens afalagador. I el 2014 va vaticinar que seria una mica millor, sense que ningú pugui pensar que la crisi hagi acabat,  ni molt menys. Perquè això passi encara n’hi ha per anys.