dimarts, 12 d’abril del 2011

GRANS AL DIA - Publicat a la Revista Seny i Rauxa del mes de març del 2011

NOVA ADMINISTRACIÓ

El resultat de les eleccions del passat mes de novembre ha comportat que la coalició electoral de CiU, que havia estat a l’oposició els darrers set anys, i en concret el seu candidat a la Presidència de la Generalitat, el Sr. Artur Mas, fos encarregat de formar nou govern que es va materialitzar legalment el passat 29 de desembre, un mes i un dia després dels comicis

Prèviament, el dia 27, el Sr. Mas havia estat investit com a President i es convertia en el 129è President de la Generalitat de Catalunya i per tant en el Molt Honorable Senyor Artur Mas.

Molt aviat, en concret el mateix dia 29, sortia publicat en el DOGC (Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya) núm. 5785, el Decret 200/2010 del 27.12.2010, del Departament de la Presidència, que tractava sobre la creació, denominació i determinació de l’àmbit de competència dels departaments de l’Administració de la Generalitat de Catalunya.

Pel que fa a les persones grans és interessant fer notar que dependrem del Departament de Benestar Social i Família, tant pel que fa a les polítiques de la gent gran, com a la coordinació i la gestió de la xarxa d’equipaments cívics socials, i que abans depenien, les primeres, del Departament d’Acció Social i Ciutadania i els segons del de Governació i Administracions Públiques. Sense entrar a valorar amb detall aquests canvis, sí que podem dir que ens sembla positiu per la simplificació de tenir-ho tot en el mateix departament, com havia estat abans del 2007.

També el fet que el Conseller sigui l’Honorable Sr. Josep Lluís Cleries i González pensem que pot ser, per haver estat Director General d’Acció Cívica (1996-2003) dintre del mateix Departament de Benestar i Família, un punt al seu favor.

Naturalment que desitgem que la sort i l’encert els acompanyin. Les necessitats són moltes i els diners per a fer-hi front escassos. Veurem com aniran desenvolupant-se els esdeveniments, sobretot el desplegament de la Llei de Dependència, que segons el Sr. Cleries li agradaria més que s’anomenés Llei de Autonomia Personal. Es digui com es digui, es tracta d’ajudar a les persones més necessitades amb problemes físics o psíquics, i ja no es pot demorar més.

Vaig entrar com a representant de l’Alt Empordà al Consell de la Gent Gran de Catalunya a mitjans de l’any 2005 i per tant en ple primer govern tripartit amb la consellera Anna Simó d’ERC, posteriorment amb la consellera Carme Figueres del PSC i, a partir del 2007, amb la consellera Carme Capdevila, també d’ERC. Puc assegurar que les ganes de fer-ho bé les he vist sempre i que han actuat, en el tema econòmic, trampejant com han pogut la manca de recursos ja habituals i més en un període de crisi tan llarg i profund. Per tant, i com he fet en altres ocasions, els vull donar, modestament, les gràcies per la feina feta, com també als directors i directores territorials a Girona dels departaments d’Acció Social i Ciutadania, la Sra. Pilar Heras i el Sr. Josep Viñas, i de Governació i Administracions Públiques, el Sr. Jordi Martinoy i la Sra. Mireia Mata.
Nosaltres, des del Consell de la Gent Gran de Catalunya, continuarem en les nostres reivindicacions expressades en les conclusions i el manifest final del 6è Congrés Nacional de la Gent Gran i que vàrem explicar en el número anterior d’aquesta mateixa revista. Sabedors de les dificultats que haurà d’afrontar el nou govern, serem pacients i estarem atents als pressupostos. Va dir el President Artur Mas que quan l’economia torni a créixer té per objectiu destinar el 55% del pressupost a despesa social. Veurem si es veritat! Però, quan tornarà a créixer l’economia?

Problemes, dificultats, tantes com vulgueu. L’’esperança és l’últim que es perd. Les persones grans ja estem avesades a tot tipus de contrarietats. Per núvol que sigui, per més que plogui, és segur que tornarà a sortir el sol. Amén.



Martí Carreras i Ginjaume