dissabte, 29 de gener del 2011

BATECS DEL COR IV - Publicat a la Revista de Corfí del mes de gener del 2011

VOLUNTARIAT

Aprofitant que l’any 2011 ha estat anomenat com l’Any Europeu del Voluntariat, avui parlarem una mica del grup de voluntaris i voluntàries que formen l’equip de l’Associació CORfi que porta a terme una de les dues finalitats que és la de fer arribar als malalts i als seus familiars l’ajuda moral i psicològica que ajudi a suportar el cop que per a ells representa assabentar-se que tenen una malaltia cardíaca.

Per descomptat que és una tasca, la del voluntariat, que recomanem a totes les persones que tinguin unes estones lliures i que desitgin emplenar-les ajudant a fer més suportable les contrarietats que la vida ens va posant en el camí. En qualsevol de les múltiples associacions benefico socials de la nostra ciutat i també de la comarca seran ben rebudes.

Des de fa més d’un any el grup de persones que dediquen part del seu temps a les visites de CORfi està format per una dotzena de dones i homes, sòcies i socis, que una vegada per setmana, en grups de dues persones, dediquen unes hores a visitar a l’hospital de Figueres les persones que se’ls hi ha diagnosticat una malaltia cardíaca, i que prèviament han estat autoritzades per fer-ho pels serveis de cardiologia de la Fundació Salut Empordà.

Una de les dues persones visitadores ha tingut problemes cardíacs en temps passats i l’altre no. Normalment, aquesta altra persona sol ser familiar d’algú que sí que els va tenir. D’aquesta manera es pot parlar, amb coneixement de causa, tant amb el malalt, com amb els seus familiars, que moltes vegades, aquests darrers ho passen més malament i estan més angoixats que els mateixos malalts.

Segons la Lluïsa Sánchez Soler, que forma part de la Junta Directiva de CORfi, i que actua com a coordinadora del grup de voluntaris/ies els resultats beneficiosos d’aquestes visites ho són tant per a la persones visitades com pel seus visitadors que veuen recompensada la seva generositat amb la satisfacció que noten en els malalts i les seves famílies.

Encara recordo amb agraïment la visita que em van fer els voluntaris de Gicor, l’associació de la capital de la demarcació, quan dos dels seus membres em van visitar un parell o tres de dies després d’haver-me operat a cor obert a l’Hospital Josep Trueta de Girona, a finals del fred hivern de l’any 2007. El seu testimoni, especialment el del voluntari que va mostrar-me les cicatrius, pràcticament esborrades, d’una operació similar a la meva que li havien practicar feia una pila d’anys, va ser decisiu.

Vaig tenir la sensació que tot seria molt més fàcil del que havia suposat i em vaig reafirmar en la meva decisió d’ajudar a formar a la nostra ciutat una associació similar i així ho vaig fer ajudant al futur president, en Carles Corral, en les primeres gestions i fins aconseguir la constitució de CORfi. Només l’excés de compromisos en les diferents organitzacions de suport a la gent gran en què participo, varen fer impossible que pogués continuar ajudant des de la Junta Directiva, però estic orgullós i molt satisfet d’haver col•laborat en la seva formació.
I, en gran part, gràcies a la visita dels companys voluntaris de Girona. Per això penso que és tant important que aquí es continuï en la tasca empresa.

Ara sí que es compleixen les dues premisses fundacionals de CORfi : la difusió dels hàbits de vida saludable per a la prevenció de les malalties cardiovasculars, amb la Setmana del Cor i les diferents conferències arreu de la comarca, a càrrec del Dr. Paz, i amb les visites de suport moral i psicològic als malalts.

Per anar acabant, i tal com hem dit repetides vegades, les persones que sobrevivim a un accident de cor hem de fer cas de les indicacions dels metges, hem de complir en les dosis de medicaments que ens receptin, hem de mantenir un pes adequat, hem de fer exercicis físics moderats i, sobretot, no hem de fumar.

Fins a la propera: Cuida’t el cor...cuida’t la vida.


Martí Carreras Ginjaume
Soci nº 2 de CORfi