divendres, 26 de desembre del 2008

LES PERSONES GRANS I EL SEGLE XXI- 8è article L'Empordà 12.06.2007

Aquest trimestre, com poden comprovar, hem variat lleugerament el títol de la sèrie, a causa que en el nou projecte de decret que està preparant el Consell de la Gent Gran de Catalunya sobre el funcionament dels consells consultius comarcals, es demana que es canviï el nom, i passin a ser consells consultius de les persones grans de la comarca x, i el consell català es digui Consell de les Persones Grans de Catalunya.

Per tant, deixem clar que, abans que tot, els grans som persones i com a tals volem ser tractats, amb tots els nostres drets i els nostres deures, com vàrem reivindicar en el V Congrés celebrat a Barcelona el mes d’octubre passat. Fa menys de quatre anys, el nostre col·lectiu era conegut com “els de la tercera edat” i d’aleshores ençà com a “gent gran” Doncs ara demanen que, definitivament, siguem “persones grans”. Res més i res menys. I així serà si el Parlament de Catalunya aprova les nostres peticions.

Un dels nostres deures com a persones és envellir dignament i responsablement, i per tant, hi hem de posar el màxim interès, i seguir unes normes, que no per sabudes, hem de deixar en l’oblit. Diguem-ne unes quantes:

Una alimentació adequada: Menjar poc i pair bé. Fer els quatre o cinc àpats recomanats.

Evitar el consum de tabac i d’alcohol: Encara que en determinades patologies fins i tot es recomana veure un vas de vi al dia, no es pot abusar. Els destil·lats, millor ni tastar-los. El tabac, no solament les persones grans, sinó tothom hauria de deixar-lo.

Activitat física: Caminar, nedar, ballar, moure’s. No apoltronar-se al sofà. Ja sabem que és més còmode mirar la televisió, però ens cal moviment.

Evitar l’aïllament social: Cal freqüentar els equipaments per a la gent gran. Els casals i clubs, són un bon lloc per fer amics i relacionar-se, jugar la partida, llegir els diaris, ballar. Hi trobarem gent com nosaltres per fer petar la xerrada, explicar-nos i escoltar.

Tenir cura de l’estat cognitiu: És a dir, pensar, fer servir el cervell, assistir a xerrades, conferències, col·loquis, cursets, llegir, fer mots encreuats, jugar a jocs de taula. Tenir la ment en bon estat ens ajudarà a mantenir el cos en bones condicions.

Vigilar els òrgans de la vista i la oïda: Imprescindible tenir-los en bon estat per circular pel carrer. Cal tenir-ne cura i corregir els probables deterioraments que amb el pas dels anys es produeixen.

Tenir cura de la salut bucal: Cal poder mastegar bé els aliments, per poder fer una bona digestió. Una boca en bones condicions s bàsica per a un envelliment digne.

No a l’automedicació: Prendre només els medicaments receptats pels metges o aconsellats pel farmacèutic. El que va bé per a uns es perjudicial per als altres. No fer cas de les recomanacions dels veïns i amics.