dimarts, 13 de desembre del 2016

VIST AMB BONS ULLS - publicat al setmanari Empordà el 13 de desembre de 2016

PROGRAMA PACIENT EXPERT CATALUNYA ®

Tal com deia en el meu article del mes d’agost,  durant nou setmanes entre setembre i novembre, hem desenvolupat a Figueres el Programa Pacient Expert, una iniciativa del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, que cada any tracta d’una malaltia diferent.  Aquest any ha estat la diabetis  mellitus  tipus 2  és a dir,  la diabetis que afecta persones adultes, principalment majors de 40 anys, encara que darrerament hi ha casos de persones més joves.

El grup de pacients, escollit pels professionals del CAP (Centre d’Atenció Primària)  Ernest Lluch, una metgessa i dues infermeres, sota la direcció de la responsable de la demarcació de Girona,  estava format per una dotzena de persones que han tingut l’oportunitat d’explicar com conviuen amb la malaltia i d’escoltar com ho fan altres persones amb problemes similars. Intercanviar sensacions i maneres d’actuar sempre és beneficiós, ja que està demostrat que la teràpia grupal ajuda a comprendre més bé les dolències, a respondre-hi amb més efectivitat i fer-la més suportable.
Durant les nou sessions, hem parlat de temes tan importants com saber com es regula la glucosa en la sang, les causes i els factors de risc de la malaltia, què és la insulina i com actua en el nostre cos, el diagnòstic i el tractament. Què és i com funciona el pàncrees; saber el que s’ha de fer quan patim una hipoglucèmia (baixada de sucre) o una hiperglucèmia (sucre molt alt).

També hem conversat sobre la importància del sobrepès i l’obesitat en el desenvolupament de la malaltia, especialment a causa del sedentarisme, veritable plaga del segle actual i de bona part del passat, els beneficis de l’exercici físic moderat, el control d’una alimentació adequada i el compliment de la medicació receptada pel metge.

Hem après a distingir les propietats dels aliments; què són els hidrats de carboni, les proteïnes, els greixos, la fibra. També ens han donat recomanacions de com cal actuar en els àpats de celebracions especials, i ens han parlat de quins són els perjudicis del tabac i de l’alcohol.

Per la meva part, com a pacient expert, he tingut la  missió  de crear un bon ambient entre el grup, que totes les persones s’hi sentissin a gust, sense discriminacions, intentant que totes i tots hi participessin en igualtat de condicions, sense menysprear a ningú. He procurat escoltar amb atenció les explicacions de cada persona, deixar parlar, propiciar un ambient de confiança, controlar la meva impulsivitat i possible enuig, evitar entrar en discussions i no fer valoracions.

Tal com vaig dir en l’anterior escrit, penso que és un bon programa que ajuda les persones que tenen una determinada malaltia. El contacte amb altra gent  amb els mateixos problemes de salut fa que no et sentis tan sol i tot et sembli més fàcil.

Només em falta agrair, en nom del col·lectiu de la gent gran, que les persones responsables d’escollir el pacient expert no hagin tingut cap inconvenient a triar una persona de més de vuitanta-tres anys, ja què, a vegades, l’edat condiciona. Per tant, amb l’esperança de no haver-les decebut, els agraeixo la confiança.

Per acabar m’agradaria reproduir uns quants refranys, relacionats amb la salut, que segurament poden ser útils per a tothom.

Tindràs molta sort si cada dia fas esport.
La verdura bullida allarga la vida.
Desconnectar la ment, també és un bon aliment.
Per poder estar ben sà, el millor és caminar.
Qui menja poc per sopar,  un bon descans tindrà.
Esmorzar com un rei, dinar com un príncep i sopar com un pobre.
Menos plato y más zapato
De grandes cenas estan las sepulturas llenas

Fins l’any que bé. Que ho passeu el millor possible. Salut!

Marti Carreras Ginjaume
Articulista