Ubicada en una torre emblemàtica de la nostra ciutat, a l’avinguda Vilallonga 49, hi tenim la Residència d’Avis Catalunya, una institució de geriatria privada, segons consta en el rètol situat a la façana de l’anomenada Torre d’en Bach, d’estil historicista i d’aspecte casteller construïda l’any 1900 i que l’any 1951 va ser convertida en clínica que portava el mateix nom: Catalunya. Com a residència per a gent gran va ser inaugurada el 28 de juliol de 1999, per tant, d’aquí a pocs mesos complirà 15 anys.
És una residencia assistida per a gent gran, en què es pot estar temporalment o permanentment. No funciona com a centre de dia. L’entitat titular de la residència és Zenon Geriàtric, SL, amb seu social a la nostra ciutat. És una entitat privada d’iniciativa mercantil.
L’edificació consta de planta baixa i dos pisos, on estan ubicades les habitacions dels usuaris, que poden ser dobles o individuals, amb una capacitat de fins a trenta-vuit places, actualment, és a dir, en el moment de fer la nostra visita, totes estan ocupades.
Segons ens manifesta la seva directora- gerent, la senyora Ana Requesens, l’import que cal pagar per l’estada depèn de les possibilitats econòmiques de cada persona ingressada.
Per atendre adequadament totes les persones grans que tenen al seu càrrec, l’empresa disposa d’un equip de quinze persones. Igual que en els altres centres que hem visitat, els interns, respectant els horaris dels menjadors, poden entrar i sortir quan ho creguin convenient.
Aprofitant que el Magazine de La Vanguardia del 8 de desembre passat va publicar un extens reportatge titulat “La jubilació daurada en crisis” en el qual es feia esment del fet que per la difícil situació econòmica, la pensió dels avis havia esdevingut un pilar per a la subsistència de moltes famílies, i que aquest fet, en alguns casos, havia suposat el retorn a casa de persones que gaudien d’una plàcida jubilació en un centre geriàtric, vàrem preguntar si n’havien tingut algun cas, i la resposta va ser negativa. També ho va ser en els altres centres que hem visitat.
Recordo que en els darrers plens que vaig assistir del Consell de la Gent Gran de Catalunya, ja havíem comentat aquest tema i, fins i tot, havíem estat informats pel Departament que havien pres mesures per vigilar si les persones grans que havien retornat a casa es trobaven ben cuidades, ja que era obvi que el seu retorn no es devia a un amor sobtat per la persona gran, sinó per poder gestionar directament la seva pensió de jubilació i la possible ajuda de la llei de la dependència.
Amb aquest article completem les informacions dels centres assistencials per a gent gran que tenim a la nostra ciutat. Un repàs per informar que existeixen i que estan a la nostra disposició per si algun dia els necessitem. Encara que, com ja vàrem dir en alguna ocasió, la gent gran el que vol és estar a casa. A vegades la vida de les persones fa unes giragonses tan grans que això és totalment impossible i ens hem d’agafar al que bonament podem. Per regla general, i parlant amb les persones ingressades, els seus comentaris són elogiosos i estan contents de la vida que porten.
Igual que hem fet amb els altres centres agraïm, en nom de les persones grans, a tot el personal de la Residència d’Avis Catalunya, el tracte que dispensen a les persones ingressades.
No descartem que, en un futur no gaire llunyà, si la direcció del setmanari ho veu positiu, puguem ampliar els reportatges amb altres centres de la comarca, almenys amb els més propers a la nostra ciutat.
P.D. En l’article que vaig publicar el mes de desembre passat en què parlava del Centre Sociosanitari Bernat Jaume, es deia que a partir del 14 d’octubre el mòdul social que es pagava en llarga estada s’aplicava a partir del dia d’ingrés, quan abans d’aquella data era a partir del quart mes. Una modificació posterior, publicada al DOGC el 31.12.2013, establia que els usuaris estan exempts d’efectuar l’aportació econòmica durant els trenta primers dies d’estada, i que l’aportació esdevé exigible a partir del dia trenta-u, amb efectes retroactius al 12 d’octubre de 2013.
Martí Carreras Ginjaume
President de l’Associació Cultural de la Gent Gran de l’Alt Empordà
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada