dimarts, 9 d’abril del 2013
LES PERSONES GRANS I EL SEGLE XXI -Publicat al setmanari Empordà del 9 d'abril del 2013
MÉS LLIBRES DE FIGUERENCS I FIGUERENQUES SOBRE LA CIUTAT
Per tercer any consecutiu, i en aquestes dates, m’atreveixo a fer un petit comentari i resum de llibres que he llegit aquests darrers mesos, que han estat escrits per figuerencs o figuerenques o que toquen temes ambientats o relacionats amb la nostra ciutat. En primer lloc he de dir que són molts els editats i que no els he llegit tots, ni molt menys.
I dels que si que he llegit són aquests els que més m’han agradat. Ho faré sense cap ordre d’edició i sense que l’ordre en què els anomeni tingui cap preponderància. El període comentat va des d’abril a desembre del 2012, a diferència de les altres vegades, que anava d’abril a març.
Com a biografia he de destacar l’escrita per Antoni Malet titulada L’Exili interior de Ferran Sunyer i Balaguer, dedicada al gran matemàtic figuerenc (1912-1967), dintre del llibre Santaló, Sunyer, Dou i Teixidor, quatre destacats matemàtics gironins de la dècada 1911- 1920. Justament l’any del seu centenari la ciutat va posar el seu nom al Centre de Formació Integrat ubicat a la Ronda Sud, 3. La història desconeguda d’un dels grans cervells empordanesos que va destacar mundialment, malgrat les seves limitacions i dependències. Quina voluntat havia de tenir aquest home que va néixer amb atròfia del sistema nerviós cosa que el va impossibilitar per anar a l’escola, i que sempre es va moure en cadira de rodes!
Molt interessant el llibre escrit per Anna Velaz Societat Coral Erato que narra els 150 anys d’història d’aquesta emblemàtica associació figuerenca que va ser distingida amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya i la Fulla de Figuera de Plata de l’Ajuntament de Figueres. Amb la seva lectura fem un repàs a la gran importància que ha tingut i té en la vida cívica, social i cultural de la nostra ciutat.
L’empresa Ceres Roura, amb motiu del seu centenari, també va editar i és interessant per molts conceptes, el llibre Roura (1912-2012, per anar veient l’evolució de l’empresa fins a arribar a ser una de les més importants de l’Estat espanyol amb un gran mercat exterior.
És instructiu rellegir les recopilacions d’articles de dos exalcaldes figuerencs, Figueres en positiu, de Joan Armangué Ribas, Des del banc del general, d’Eduard Puig Vayreda, que signava amb el pseudònim de Pere Carrer, i Escrits incidentals, del mateix autor. També l’imponent Els darrers mots dedicat a la figura d’Alexandre Deulofeu Torres, per mi un del grans empordanesos, junt amb Dalí, Monturiol, Fages de Climent i Sunyer, escrit per Sebastià Delclòs i Juli Gutiérrez Deulofeu. Important per aprofundir en el pensament del gran erudit que va ser el senyor Deulofeu, qualificat pel senyor. Gabanxo, quan el va presentar a Buenos Aires, com “el savi que ens havien amagat”
Un altre llibre important per a la història de la nostra ciutat és Presons i Castell Figueres, editat per Amics del Castell de Sant Ferran, escrit per diversos autors i coordinat per Joan Ramon Inglada. Un estudi i unes reflexions sobre el règim penitenciari i els seus centres a la nostra ciutat, incloent-hi el nou, i encara no fet servir, Puig de les Basses, ideat i construït en època de vaques mig grasses i que ara ha vist postergada “sine die” la seva entrada en funcionament. També és molt interessant el llibre Tocant el cel: història de l’aeronàutica empordanesa 1912-1936, escrit per David Garcia Algilaga. Descripció d’una època pionera de l’aviació que va tenir una gran importància a la nostra ciutat.
Amb la novel•la Germans gairebé bessons, Maria Mercè Cuartiella va guanyar el premi Llibreter 2012. Empordanesa d’adopció, en aquest llibre ens explica la història de dos germans que tenen una relació extensa, a voltes destructiva i que condiciona la seva visió del món. Un llibre per pensar una bona estona i al mateix temps passar-ho bé. Una altra molt bona novel•la és Noel et busca, escrita per Àngel Burgas, un thriller que atrapa i manté el suspens fins al final. Del mateix autor és el llibre Poemes a Sara, recull de poemes dedicats pel seu pare, Vicenç Burgas Gascons, a la seva filla Sara, i un grapat d’articles esplèndids, publicats, la majoria, a Hora Nova, entre 1978 i 1992, l’any de la seva mort. Quin gran escriptor i poeta, en Vicenç Burgas!
Abans d’acabar vull manifestar la meva satisfacció pel servei acurat i sempre a disposició dels usuaris del personal de la Biblioteca Carles Fages de Climent, per a mi l’equipament cultural més important de la nostra ciutat. La majoria de llibres aquí descrits els he llegit gràcies al servei de préstec que faciliten, o directament a la mateixa instal•lació. I amb el butlletí de noves adquisicions mensual he pogut estar al dia de tots els temes relacionades amb la col•lecció local. Penso que si els que tenim accés al comentari o crítica el fem servir quan hi ha coses que no ens agraden, hem de manifestar les que, al nostre parer, funcionen correctament, i per això els donem les gràcies.
Aprofiteu que s’acosta Sant Jordi per comprar i regalar llibres, encara que seria bo que no ho féssiu només en aquestes dates. Ah, i bones Fires a tres setmanes vista!
Martí Carreras i Ginjaume
Consell de la Gent Gran de Catalunya
marticarrerasginjaume@gmail.com
marticarreras.blogspot.com
Etiquetes de comentaris:
Les persones grans i el segle XXI
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada