dimarts, 11 de febrer del 2014

VIST AMB BONS ULLS -Publicat al setmanari Empordà el dia 11 de febrer de 2013

RESIDÈNCIA I CENTRE DE DIA PER A LA GENT GRAN ELS ARCS

En aquesta tercera entrega dels establiments figuerencs que tenen cura de les persones grans, parlarem de la Residència i Centre de Dia Els Arcs, situat a la carretera de Llers, s/n, que deu el seu nom al fet que està emplaçada ben a prop dels arcs del castell, escurçats arran de la construcció de l’autopista, i que el proper 2014 complirà 20 anys, ja  que va ser inaugurada pel Molt Honorable President Jordi Pujol el mes de juliol de 1994.
Aquest és un  centre públic que depèn del Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya i que actualment està gestionat per la Fundació Salut i Comunitat, gestió obtinguda mitjançant concurs públic que convoca periòdicament el Departament. És una fundació sense ànim de lucre, d’àmbit estatal, que té una sòlida i àmplia experiència en el foment, creació i gestió de serveis de qualitat destinats al tractament, prevenció i sensibilització sobre diverses problemàtiques socials i sanitàries. Va ser creada l’any 1997 com una evolució de l’Associació Benestar i Salut que havia estat  fundada l’any 1989. Té la seu social a Barcelona,  actualment gestiona més d’una vintena de projectes repartits entre sis comunitats autònomes (Aragó, Catalunya, Castella-la Manxa, Castella Lleó, Comunitat Valenciana i País Basc) i  proporciona cobertura a unes mil quatre-centes trenta places residencials i més de tres-centes vuitanta places de centre de dia.
En les tres plantes de què consta l’equipament figuerenc s’hi poden atendre un total de vuitanta-quatre persones en règim de a tota estada i trenta-dues en el centre de dia que funciona des de les vuit del matí fins a les set de la tarda.
La majoria d’aquestes persones són de sexe femení, aproximadament en un 75 o 80 %, i la mitjana d’edat és de 85 anys. Les responsables del bon funcionament del centre també em van dir que actualment hi ha una persona de cent anys.
A part de complir amb els horaris dels àpats, els usuaris poden entrar i sortir segons les necessitats que tinguin, i fins i tot si per alguna circumstància especial volen sortir a menjar a fora o passar alguna nit també fora de la Residència, ho poden fer avisant amb la suficient antelació.
Algunes de les habitacions són dobles, però la majoria són individuals i les persones ingressades poden, si ho desitgen, portar de casa seva un aparell de ràdio o de televisió o altres objectes o records familiars.

Una visita a les instal•lacions ens confirma que tot està en perfecte estat de netedat i que s’hi respira un ambient  ben agradable.

Per accedir a la Residència cal fer-ho a través de l’assistenta social que tinguem assignada. A la ciutat de Figueres, a través de la Regidoria de Benestar Social de l’Ajuntament, i les persones de la comarca, a través de l’Àrea de Serveis Socials del Consell Comarcal de l’Alt Empordà. L’edat per poder-hi accedir és a partir dels seixanta-cinc anys complerts. La contraprestació econòmica que fan els usuaris  va en funció dels ingressos de les persones assistides, segons un barem que publica periòdicament el departament de la Generalitat.

Així com hem fet amb altres instal•lacions, volem transmetre a tot el personal que hi treballa el nostre agraïment per la seva dedicació en una etapa difícil de la vida de les persones, com és la vellesa. Són en total seixanta-tres persones, sota la direcció de la senyora Maleni Cisneros.
Hem dit, i volem repetir-ho, que la feina de tenir cura de les persones grans o persones malaltes és de les més meritòries i que es necessita estar dotat d’una gran voluntat de servei envers els altres.


                      Martí Carreras Ginjaume
                      President Associació Cultural de la Gent Gran de l’Alt Empordà