dilluns, 1 d’octubre del 2012

Comentari POLITNÓMIC (politico-económic)

APASSIONANT TRIMESTRE FINAL D’ANY                   Setmana 40
Avui dilluns encetem setmana, mes i trimestre. En el debat de política general de la setmana passada la notícia important, sens dubte, va ser l’anunci per part del r al resident de la Generalitat d’avançar les eleccions al Parlament i convocar-les per al  25 de Novembre. I també l’aprovació d’un text resolutiu que en  el cinquè i darrer punt diu:  "El Parlament de Catalunya constata  la necessitat que el poble de Catalunya pugui determinar lliurement i democràtica el seu futur col•lectiu i insta el govern a fer una consulta prioritàriament dins la propera legislatura”.

Per tant, ja tenim les forces polítiques en marxa i ens esperen un parell de mesos, entre precampanya  i campanya, vertaderament frenètics.

Però com que la realitat econòmica és la que és, el dijous es van presentar els pressupostos estatals per a l’any 2013, amb reducció total sobre els de l’any passat d’un 9%, amb retallades generals per a totes les partides, excepte les de pagar deutes i les pensions.  Segons notícies les pensions pujaran un 1% però no aclareixen si a aquesta pujada se li sumarà el diferencial de l’IPC. Segurament aquesta circumstància no es desvelarà fins al mes de desembre.

També s’ha fet públic l’informe de la consultora Oliver Wyman per saber les necessitats dels bancs espanyols. La xifra més extrema s’apropa als 54.000 milions d’euros, encara que sembla que potser en faran prou amb uns 40.000 milions. Ara, els que necessiten ajuda tenen 15 dies per preparar uns plans per aconseguir-ho i si requereixen ajuts públics han de formalitzar una reestructuració consistent en la venda d’actius, l'acomiadament de personal i el tancament d’oficines. Quina papereta!.

Finalment, a partir d’avui els pensionistes comencen a pagar el copagament, és a dir el 10% dels valors dels medicaments i l’endarreriment del mes de juliol. A partir del 15 d’octubre hauran de pagar els endarreriments del mes d’agost i, a partir de l'1 de novembre, els endarreriments del mes de setembre. A més de l’euro per recepta de la Generalitat. Tot això, però, amb els límits de 8 euros mensuals si la renda no arriba a 18.000 euros anuals o de 18 euros si passa d’aquesta quantitat i no arriba a 100.000, en el cas del copagament estatal, i de 36 euros l’any (aquest any) per la taxa de l’euro per recepta catalana. A partir del 2013 el màxim de pagament de l’euro per recepta serà de 61 euros anuals.

Avui potser m’he excedit, però és l’actualitat. Bona setmana!