dilluns, 28 de novembre del 2011

L'EDAT NO COMPTE!....O SI? Setmana 48 Coses de l'Empordà

Fa uns pocs mesos en el mercat de llibres vells del tercer dissabte de mes, a la Rambla, vaig trobar un llibre que em va cridar l’atenció. El seu títol: Les Gràcies de l’Empordà, original de Pere Coromines (1870-1939) escriptor i home públic , que va destacar com a assagista i novel•lista i va ocupar llocs de responsabilitat dins del camp de la política cultural de Catalunya. L’edició és de l’any 1994 i és facsímil de la primera (1919), ve enriquida per quatre dibuixos de la primera època de Salvador Dalí (1922), inèdits fins el moment i realitzats per encàrrec exprés de l’autor.

Les Gràcies de l’Empordà són 32, i com que la seva lectura m’ha proporcionat unes molt bones estones, he decidit publicar-ne una cada setmana en el blog. Utilitzaré el mateix català que es feia servir en aquells temps i, per tant, no us estranyeu de veure-hi faltes d’ortografia, si comparem amb el català normalitzat.

Espero que gaudiu de les Gràcies com ho fet jo mateix. L’Empordà al què es refereix el Sr. Coromines és l’Alt Empordà. El seu pare va néixer a Biure, d’on va marxar ben jove cap a França i més tard cap a Barcelona, i es va casar amb una dona del seu poble.

També en Pere Coromines, per coses de la política, es va haver d’exiliar a França i en tornar va passar una llarga temporada en terres empordaneses

Així, doncs, durant més de mig any, (trenta dues setmanes), els articles dels dilluns parlaran de l’Alt Empordà i de com el veia un escriptor a començament del segle XX. Si alguna setmana succeís quelcom prou important ho comentaríem i aquella setmana publicaríem dos articles. Desitjo que us agradin les gràcies empordaneses!