dimarts, 30 de març del 2010

GRANS AL DIA -V- Publicat a la Revista Seny i Rauxa del mes de març del 2010

Continuant amb la política de difusió que ens hem proposat la Unió de Consells Consultius de la Gent Gran de la demarcació de Girona, el passat 14 de gener va tenir lloc a la capital i concretament a l’Auditori Narcís de Carreras de “la Caixa”, una nova sessió de conferències dintre del cicle genèric “Per un futur més clar”.

En aquesta ocasió varen fer ús de la paraula, en la primera part, l’Honorable Conseller de Governació i Administracions Públiques, el Sr. Jordi Ausàs, que ens va parlar de Gent Gran, valors de present i de futur per a Catalunya, en què va elogiar l’activitat que desenvolupen les persones grans, sobretot en els Casals de Gent Gran, siguin de la Generalitat o d’altres institucions públiques o privades. Va dir que li sobtava que en determinats cercles oficials les persones jubilades siguin qualificades de “classes passives”, quan la realitat és que mai havien estat tan actives com ara.

Va finalitzar encoratjant-nos d’insistir en les nostres peticions ja que, va dir, la gent gran és mereixedora de tota l’atenció per part de la Generalitat.

Hem de dir que la Conselleria que dirigeix el Sr. Ausàs té a càrrec els equipaments dels casals i centres cívics de la Generalitat de Catalunya.

La segona part va a anar a càrrec de la Doctora Carme de Castro, metgessa de família i llicenciada en medicina medi ambiental, que va parlar de Voluntats anticipades i mort digna, tema punyent que preocupa a molta gent.

Ens va explicar amb detall els diferents passos que cal fer per arribar a formalitzar el testament vital, que a Catalunya està regulat per la Llei 21/2000 de 29 de desembre sobre els drets d’informació referent a la salut i l’autonomia del pacient, i la documentació clínica i el Decret 175/2002, de 25 de juny, pel qual es regula el Registre de voluntats anticipades.

No explicaré quins són els avantatges de tenir fet un testament vital o document de voluntats anticipades, ja que en aquest mateix número de Seny i Rauxa, la ploma molt més autoritzada que la meva de la Doctora Bonany, Regidora de Salut, entre altres responsabilitats, de l’Ajuntament de Figueres, ens en farà un compendi real.

Només diré que tenim a disposició de qui vulgui un model de document que es pot formalitzar davant de notari, o bé signat per tres testimonis, dos dels quals no han de ser familiars. Cal enviar el document al Registre General de Voluntats Anticipades de la Generalitat de Catalunya, a Barcelona, encara que no sigui imprescindible per a la seva validesa.

Només afegir que el DVA (Document de Voluntats Anticipades) es pot renovar, ampliar i revocar, deixant-lo sense efecte en qualsevol moment per la sola voluntat de la persona atorgant.

Per anar acabant, només afegir que les persones que estiguin interessades a assistir a Girona a les conferències que periòdicament organitza la Unió de Consells Consultius de la Gent Gran, ens ho faci saber deixant el seu nom i telèfon de contacte a la Consergeria del Casal, a l’oficina de l’Associació de Gent Gran o, si els va més bé, al mateix Consell Comarcal, Àrea de Benestar, carrer Nou 48, 2n., o també al Club Caixa Catalunya, abans Sant Jordi, carrer Joan Maragall, 5.

El viatge és totalment gratuït. Se surt poc abans de les nou del matí i es torna a Figueres sobre les dues de la tarda. A la mitja part de la sessió es dediquen uns deu minuts per prendre un cafè o refresc i alguna pasta.

En el proper número els parlaré de l’Associació per a la Formació Cultural de la Gent Gran de l’Alt Empordà, constituïda l’any 2006, a la qual volem donar-hi una embranzida revitalitzadora i necessitem l’ajuda de tothom.


Martí Carreras i Ginjaume
Consell de la Gent Gran de Catalunya..