dimarts, 9 de setembre del 2014

VIST AMB BONS ULLS, publicat al setmanari Empordà el dia 9 de setembre de 2014

LA BIBLIOTECA DE FIGUERES : UN ESPAI VITAL

La ciutat de Figueres té biblioteca des de 1922, any que es va inaugurar  al carrer Ample, on ara hi ha l’arxiu municipal,  i on  va estar ubicada fins l’any 2000, que es va construir l’actual a la Plaça del Sol, en el solar on havien estat els serveis de correus i telegrafia. Consta de tres plantes i soterrani, i disposa en total de 1.500  m2, 164 llocs de consulta i amb més de 2.300 metres lineals de prestatgeries.  A la planta baixa hi ha també una sala d’actes que acullen els clubs de lectura i també conferències i presentacions de llibres. La Biblioteca de Figueres, des de l’any 1968, porta el  nom de l’escriptor, poeta i periodista Carles Fages de Climent, (Figueres 1902 – 1968)

Al meu entendre, com he expressat altres vegades, l’equipament cultural més important que tenim a la ciutat.  Per a les persones grans un lloc de refugi fugint  del fred del carrer a l’hivern i  de la xafogor dels mesos estiuencs.  Si alguna reprovació he de  fer, seria que alguns dies d’estiu l’aire condicionat funciona a una temperatura en excés baixa. Però no sempre, i,  a més, és fàcil de solucionar anant una mica més abrigat.  No només hi podem trobar els diaris del dia i un gran estol de  gairebé noranta revistes, sinó música de tots els estils, vídeos per mirar allí mateix o per emportar, servei de wifi, i dinou ordinadors per consultar el que es vulgui. A més s’hi fan una gran quantitat d’actes per a nens i nenes, com l’hora del conte i d’altres.

A les persones grans els recomano visitar la segona planta on trobaran tot el que fa referència a la col•lecció local, diaris, llibres, revistes de Figueres i de la comarca. Alguns de digitalitzats i més fàcils de consultar.

El dia quinze de cada mes, o el dia abans si és festiu, hi trobarem les novetats del mes i una guia de les noves adquisicions perquè tothom pugui llegir el que més li vingui de gust.
També hem de dir que des del passat mes d’abril la biblioteca, amb la col•laboració de la Xarxa de Voluntariat de Figueres, ofereix el servei de préstec a domicili per a persones grans o amb mobilitat reduïda que no poden desplaçar-se i així facilitar l’accés d’aquestes persones a les opcions de cultura i lleure de la nostra ciutat.

A la biblioteca figuerenca, que està oberta una mitjana de 40 hores setmanals, en horari de matí i tarda de dilluns a divendres i només de matí els dissabtes, excepte del 15 de juny al 15 de setembre que els dissabtes està tancat, hi treballen onze persones, de les quals dues són bibliotecàries i la resta personal auxiliar, que depenen laboralment de l’Ajuntament, excepte un bibliotecari que pertany a la Diputació. En quant a la despesa per compra de llibres, reben les ajudes econòmiques necessàries per part de la Generalitat de Catalunya, de la Diputació i també de l’Ajuntament de Figueres.
Més o menys el fons de llibres existent es xifra en 87.000 exemplars, més uns 17.000 exclosos de préstec, o sigui un total aproximat de 104.000 llibres, dels quals gairebé a parts iguals entre els escrits en llengua catalana i els de llengua castellana, encara que amb lleuger avantatge dels llibres en català. També n’hi ha més de 3.500 escrits en llengües estrangeres i uns 5.000 sense informació de la llengua
Mitjançant el servei telemàtic es pot accedir al www de la biblioteca (http://www.bibliotecadefigueres.cat) i tens la possibilitat d’entrar al teu compte, vigilar els llibres que tens en préstec, fer reserves, prorrogar el temps si  no has acabat en els 30 dies. També conté un apartat en què es poden fer suggeriments de compres, que són ateses si s’adapten a les normes habituals.  Naturalmen,  la Biblioteca també es present a les xarxes socials, com ara Facebook, Twitter, Pinterest i Instagram.

Per accedir al servei de préstec s’ha d’ estar en possessió del carnet d’usuari dels quals la biblioteca figuerenca  té  expedits uns 34.000, i  només una mica més de 700 són de persones més grans de 65 anys. Quantitat que representa el 10 % del cens de la ciutat, que en té, més o menys, uns 6.600, ja que es calcula en un 15 % el percentatge de persones grans sobre el total  dels gairebè 45.000 habitants de la capital de l’Alt Empordà. Per tant, considero que és poca la gent gran que es beneficia dels serveis de préstec de la biblioteca i potser caldria una campanya de divulgació.
En resum, una magnífica instal•lació municipal al servei dels figuerencs i figuerenques.


Martí Carreras i Ginjaume
President de l’Associació per a la Formació Cultural de la Gent Gran de l’Alt Empordà