diumenge, 12 de gener del 2014

Comentari politnómic (político - econòmic)


COTITZACIONS SOCIALS                                                                                         Setmana 3

En començar cada any solen haver-hi augments en els tipus de cotitzacions a la Seguretat Social. Per a l’any actual, a més a més, s’ha disposat que tributin els emoluments compensatoris, com ara els vals de viatge, les ajudes per a les guarderies, les dietes per al menjador, l’ajuda per als vehicles, etc. També les cotitzacions mínimes dels autònoms pugen una mica més del 20 %, i de 261 € mensuals passen a 314 €. És la manera que els que manen tenen de mirar d’anivellar la balança entre els ingressos i les despeses, sobretot en les pensions. Penso que en un moment en què la prioritat és crear llocs de treball, pot ser contraproduent carregar molt la despesa de la massa salarial (sous i cotitzacions) o almenys no ajuda gens que la càrrega per lloc de treball sigui tan onerosa. I també perquè -penso- aquests augments recauran, com sempre, en el consumidor final.

Pensem en un jubilat a que li  augmentin la paga un ridícul  0,25%. Si necessita fer una petita reparació a la llar, de lampista, fuster, manyà, o qualsevol altre professional, qui pagarà aquest 20 % de més de la Seguretat Social ? El jubilat. Ni a casa podrà estar, i si se li trenca un vidre haurà de deixar passar el fred i moltes vegades sense poder-se escalfar, al preu que estan el gas i l’electricitat.

Panorama realment colpidor per algunes d'aquestes persones que  ja varen patir privacions en la seva infantesa i joventut (nascudes entre els anys vint, trenta i quaranta del segle passat), i que tampoc podran gaudir d’un final de vida tranquil. No s’ho mereixen!. Món, món. Món...món de mones!