dilluns, 24 de setembre del 2012

Comentari Politnómic (Político-Económic)

L’HORA DE LA VERITAT                Setmana 39
Després de l'anunciat fracàs de l’entrevista del president de la Generalitat amb el president del Govern , en què el primer demanava el pacte fiscal per a Catalunya, arribem a la setmana del debat de política general que el dimarts s’encetarà al Parlament de Catalunya , en el qual haurà de decidir-se quin es el rumb que s'ha de seguir, si  referèndum directe o avançament de les eleccions autonòmiques. Per tant, serà una setmana apassionant, no decisiva, peró sí una mica esclaridora de com aniran produint-se els esdeveniments.

Quant a l’altre tema estrella de la setmana, han estat les diferents manifestacions pel que fa a les pensions públiques. A mitja setmana semblava que s’anunciava que aquest any 2013 no es congelarien les pensions i que hi hauria un petit augment, no de l’import de l’IPC, sinó només de l'1%. Les darreres novetats són que torna a perillar la paga extra de Nadal, que es cobra amb la mensualitat de novembre, i que si bé, en principi, les pensions no sofririen retallades, si que, almenys les que sobrepassen el mínim, serien congelades, es a dir no tindrien l’augment reglamentari que s’indica en el Pacte de Toledo. I també perilla la regularització de l’IPC anual i que es calcula amb els índexs de desembre a novembre.

Per acabar de reblar el clau,  un recent estudi aparegut a la revista Panorama Social editat per la  Funcas (Fundació de Caixes d’Estalvis) afirma que “els jubilats amb prou feines han patit la crisi i que amb la pensió cobreixen les necessitats i ajuden  la família” No és la primera vegada que això passa ja l’any passat un alt càrrec del Banc d’Espanya va dir més o menys el mateix.   Per tant, pinten bastos!