dimarts, 12 d’abril del 2011

FÀBRIQUES DE BICICLETES DE CASA - Publicat al Setmanari Empordà del 12 d'abril del 2011

Encara que el dia 24 de març en la presentació de La Vanguardia en català que va fer el Sr. Màrius Carol, director de comunicació del diari, va dir que el nom de Figueres havia sortit 108.701 vegades durant els 130 anys d’història, vaig trobar a faltar que no es mencionés la ciutat de Figueres en el reportatge que el Sr. Josep Maria Cortés va fer en el suplement DINERO del diumenge 20 de març, en què parlava, i força extensament, de les fàbriques de bicicletes a Espanya i de les firmes pioneres, sense citar les Gimson de l’empresa Gimbernat Germans i la marca Emporium de la casa Riera i Juanola.

Si no recordo malament, durant molt anys, a Espanya hi havia cinc fàbriques de bicicletes: dues a Eibar (Guipúscoa), una a Mollet del Vallès i les dues de Figueres, i aquí, a més a més, teníem moltes industries auxiliars de la bicicleta com la fàbrica de llantes, i tallers de frens, sellons, pedals, etc.

Personalment no vaig tenir mai cap relació directa amb elles, excepte el període de temps en què, com a President del Club Ciclista Empordanès, recordo que ens ajudaven econòmicament. També he de dir que molts figuerencs i figuerenques varen treballar en les seves factories i per això m’ha sabut greu que no s’hi fes menció en el reportatge en qüestió.

Martí Carreras i Ginjaume
Col•laborador de l’Empordà.