dilluns, 27 de desembre del 2010

PUBLICAT A LA REVISTA SENY I RAUXA DEL MES DE DESEMBRE DEL 2010

VI CONGRÉS NACIONAL DE LA GENT GRAN

L’acte de cloenda es va celebrar el passat 7 d’octubre a la població de Cornellà de Llobregat amb assistència de tres-cents delegats i delegades de les comarques catalanes. D’acord amb l’època en què vivim va ser un congrés auster, comparat amb les anteriors edicions que reunien més d’un miler de persones durant tres dies. Per la nostra comarca hi van participar cinc persones: tres representants del Consell Consultiu de la Gent Gran de l’Alt Empordà, la Sra. Encarna Pla de Figueres, el Sr. Josep Valls de l’Escala i el Sr. Pere Guitart de Garriguella, una pel Casal de la Gent Gran de Figueres, el Sr. Tomás Antón, i un servidor com a membre del Consell de la Gent Gran de Catalunya.

Malgrat la reducció del temps en la jornada final, va ser un congrés molt participatiu gràcies als actes anteriors que es van anar desenvolupant durant els mesos d’abril, maig i juny. Especialment, per a nosaltres, el que va tenir lloc al nostre Casal de Figueres el dia 17 de juny, amb assistència de 60 persones, una participació de les més elevades de tot Catalunya, que varen tenir ocasió de debatre el contingut de les tres ponències, i amb les esmenes, totes acceptades, que vàrem formular els representants comarcals.

Aquests congressos han de servir perquè la gent gran de Catalunya faci arribar a les primeres instàncies del Govern de la Generalitat, els anhels i revindicacions de tot un col•lectiu de persones tan divers com és el món nostre. La gent gran, en conjunt, ja formem més d’una generació, amb persones relativament joves d’entre 65 i 70 anys i els molts i molts que sobrepassen els 85 i 90 anys, amb necessitats diferents, però amb un desig comú, viure amb dignitat i sense massa entrebancs el temps que ens quedi de vida.

En el Manifest final i entre altres revindicacions, es demana:

Que exigim un finançament suficient per al nostre sistema sanitari, tenint en compte el nombre real de persones que a Catalunya tenen dret a prestació sanitària. Però no només cal garantir la dotació econòmica suficient, sinó també una atenció sanitària ràpida, àgil, respectuosa i professional, que tingui en compte les particularitats de la gent gran

Que cal elaborar polítiques socials d’habitatges dirigides a la gent gran, que tinguin en compte la seva situació econòmica i les seves necessitats quant a accessibilitat i adaptació.

Que ha de ser prioritària la intensificació de les polítiques concretes d’assistència a l’envelliment, als casos de malalts més desvalguts i de persones discapacitades i/o incapacitades.

Que exigim la posada en funcionament del marc normatiu que doti dels instruments adequats per donar resposta als maltractaments a la gent gran i la provisió dels serveis necessaris per poder respondre de forma adequada a aquestes situacions i, en la mesura que es pugui, prevenir el problema. Però, també, animem a tota la gent gran a denunciar qualsevol cas de maltractament que pateixin o detectin en terceres persones, per facilitar la detecció i la disminució d’aquests situacions, donant-nos el valor que ens mereixem.

Que l’envelliment és un procés, no un estat, que té lloc al llarg de tota la vida. Aquesta realitat s’ha de tenir en compte a l’hora de dissenyar i desenvolupar polítiques d’envelliment actiu.

Que cal fomentar i facilitar un envelliment actiu de la gent gran, que integri els conceptes de prevenció i hàbits saludables en el dia a dia del col•lectiu, dotant dels equipaments, espais i serveis necessaris i adequats per permetre una activitat adaptada a la nostra edat i estat de salut.

Que demanem al Consell de la Gent Gran de Catalunya, com òrgan consultiu i de participació, el seguiment acurat del grau d’assoliment dels importants acords que s’han pres en aquest congrés.

Al Govern de la Generalitat de Catalunya li exigirem l’impuls per fer realitat els acords d’aquest 6è Congrés Nacional de la Gent Gran.

A grans trets i com a resum, deixarem aquí aquest esdeveniment que cada quatre anys fa sentir la veu de l’experiència, la veu de la gent gran. Que es puguin aconseguir la major part de les nostres peticions dependrà de la sensibilitat del Govern català. Nosaltres, des del Consell de la Gent Gran de Catalunya, persistirem i persistirem. Que tots plegats tinguem sort. Fins a la propera!.

Martí Carreras i Ginjaume
Consell de la Gent Gran de Catalunya
marticarrerasginjaume@gmail.com
marticarreras.blogspot.com